25. April 2021

Ευδαιμονία

Τίποτα δεν ολοκληρώνεται τυχαία. Ό,τι υπάρχει στη φύση υπακούει στους νόμους της φύσης και ακολουθεί τους φυσικούς κύκλους. Η υγεία κατά τον φυσικό νόμο απαιτεί απόλυτη συμμόρφωση στον φυσικό νόμο. Το κύριο πρόβλημα στον άνθρωπο είναι πως είναι πνευματικό ον. Ο άνθρωπος μετέχει της πνευματικότητας είτε έχει ενσυναίσθηση είτε όχι.  Από την υγεία έως την χαρά, την ευθυμία και την ελπίδα τα επίπεδα ποιότητας της ζωής του είναι προϊόντα επιτυχίας. Τίποτα  ποιοτικό δεν είναι τυχαίο. Καμία ασθένεια δεν είναι τυχαία και καμιά δυσανεξία. Μπορούμε κάλλιστα να εξισώσουμε την ποιότητα ζωής του ανθρώπου με την Αρετή και την Αρετή οφείλουμε να την εξισώσουμε με ποιότητα ζωής. Ούτε αυτό το συνειδητοποιεί ο κοινός άνθρωπος. Ο κοινός άνθρωπος είτε είναι ένα θηλαστικό είτε είναι ένα πνευματικό ον σ'  λήθαργο. 
Το ανώτατο αγαθό στον άνθρωπο είναι η ευδαιμονία ή κοινώς ευτυχία. Όμως αυτό δεν είναι τυχαίο ούτε αυθαίρετο, ούτε κατοχυρωμένο κτήμα κανενός. Αλλά η διαρκής ανταπόκριση του βίου που άγει μέσα σ'  ένα σύστημα νόμων.

Η σταδιακή υπέρβαση της άγνοιας που τον διακατέχει αρχικά και της θηλαστικής του παθογένειας λέγεται απελευθέρωση• η δε ιδανική μορφή της τελικής του κατάστασης λέγεται ελευθερία. 

Η Ελευθερία δεν είναι κτήμα κανενός, ούτε καν κατάκτηση. Είναι κατάσταση του "είναι" του. 

Λοιπόν,
θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία.
Δεν υπάρχουν όμως τόλμη,  αρετή κι ελευθερία ξεχωριστά.

Το καθένα απλά συμβολίζει μια πτυχή από την πορεία ευδαιμονίας. Τίποτα δεν ολοκληρώνεται τυχαία. Ό,τι είναι τυχαίο δεν ολοκληρώνεται. 

Αυτά που συζητάμε, εάν ξέρουμε τι λέμε, είναι η φιλοσοφία της ζωής. Αυτό είναι το ένα τρίτο. Το δεύτερο τρίτο είναι η αγωγή ή καθημερινή προπόνηση κατά της επιγνώσεις της φιλοσοφίας. Και το τρίτο τρίτο είναι ο βαθμός αρετής.
© 2010-2020 · pantopia · impressum