23. Juli 2024

Ανθρωπόκαινο, η εποχή ανάπτυξης της Ανθρώπινης Νοημοσύνης

Όταν έρθει η εποχή που κάθε ρουτίνα θα εκτελείται από ρομπότ, όπου την οργάνωση και τον συντονισμό από τις πιο σύνθετες ρουτίνες θα τις αναλαμβάνει η ΤΝ, όταν θα ζητάμε συμβουλές και βοήθεια, που ανάγονται σε γνώσεις που διδάσκονται, από εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT, με αβέβαια ή ανεξέλεγκτα αποτέλεσματα, η επιστροφή στις κλασική παιδεία, και στις σταθερές αξίες ίσως να μοιάζει πάλι η καλύτερη λύση για ό,τι θα έχει απομείνει στον άνθρωπο να κάνει. Αυτό θα ανοίξει πιθανότατα τον ενδιαφέρον για την εξαντλητική έρευνα και ανάπτυξη της Ανθρώπινης Νοημοσύνης. Είναι πολύ πιθανό μάλιστα κάποιος έξυπνος επιστήμονας να δώσει στην επιστήμη αυτή το όνομα anthropo-intelligence (ανθρώπινη νοημοσύνη) κατά το anthropocene (ανθρωπόκαινο) που περιγράφει από πολλούς την καινούργια γεωλογική εποχή που διανύουμε όπου ο άνθρωπος είναι ο σημαντικότερος συντελεστής επιρροής και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος.

Και ίσως κάποιος να το σημειώσει αρχικά Α°Ι και στο τέλος ΑΙ° εφιστώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της πρόσφατης ανθρωπότητας την προσοχή στο καίριο σημείο της μέχρι τώρα παρανόησης πως το μέσο -τα εργαλεία, η τεχνολογία- δεν είναι το μήνυμα, δεν είναι η κινητήριος δύναμη. Και φυσικά δεν είναι ο σκοπος της ανθρωπινης υπαρξης. Ούτε καν η επιβίωση. Αλλά η εξέλιξη του ιδιου του ανθρώπου ως συνειδητού όντως που μέσα από διαδικασίες συνειδητότητας ή αυτογνωσίας όπως λέμε αυτοδημιουργείται ή αυτοποιείται όπως θα μπορούσαμε να προσθέσουμε.

10. Juli 2024

Ανθρώπινη Νοημοσύνη, η θεραπεία της Τεχνολογικής Νόσου

Οι μέρες μας χαρακτηρίζονται από κοσμογονικές αλλαγές. Με μοντέρνους όρους, πρόκειται για μια γεωπολιτική, τεχνολογική και κοινωνική επανάσταση. Όλα φυσικά είναι αλληλένδετα. 
Που βρισκόμαστε εμεις;  
Τι μπορούμε να κάνουμε; 
Τι είναι ανάγκη να κάνουμε;
Με ποια σειρά;
Άλλωστε και το αϊκίντο είναι για να φτιάξουμε τον εαυτό μας και για να φτιάξουμε τη ζωή μας. Ο κύριος Βατανάμπε που μας δίδασκε μέσω της γλώσσας, του αλφαβήτου, της γραμματικής, του συντακτικού του αϊκίντο μέχρι που έφυγε σε ηλικία 89 ετών το Αύγουστο του 2019 επέμενε πως δεν υπάρχει αϊκίντο. Γιατί αϊκίντο είμαστε εμείς. Ο εαυτός μας, η ζωή μας. Το αϊκίντο με μοντέρνους όρους είναι ένα ολιστικό σύστημα προσωπικής ανάπτυξης. Οπότε Ι κόσμος γύρω μας αφορά τον άνθρωπο που θέλει να ζήσει μια συνειδητή ζωή για να λύσει τα προβλήματά του. Κι εμένα προσωπικά στις τελευταίες μας συναντήσεις μου είπε να εστιάζω στη ζωή μου, να φτιάξω τη ζωή μου και όχι απλά να παίρνω μέρος σε προπονήσεις και σεμινάρια. Μου έκανε πολύ καλό που μου το είπε τόσο ξεκάθαρα. Τώρα που έχω γράψει τη ζωή μου τρεις φορές τα θυμήθηκα μάλλον όλα. Άλλωστε τα συζητάω και μαζί σας. Το τι γίνεται γύρω μας μας επηρεάζει πολύ γιαυτό πρέπει να το καταλαβαίνουμε και αναλόγως να το λαμβάνουμε υπόψη.

Τα γεωπολιτικά δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε άμεσα. Την τεχνολογία πρέπει να την παρακολουθούμε και όχι μόνο να την χρησιμοποιούμε αλόγιστα αλλά σαν εργαλείο για αυτό που είναι ουσιαστικό στη ζωή. Κοινωνικά πρέπει να είμαστε και κει συνειδητοί πολίτες, ό τι κι αν σημαίνει αυτό. 
Η τεχνολογία λοιπόν που μπαίνει σε διαδοχικά κύματα σαν τσουνάμι, οι έρευνες λένε πως ήδη μέχρι το 2026 θα αλλάξει τη ζωή μας τόσο δραματικά όσο άλλαξε από το 1900 μέχρι σήμερα. Αυτό λίγοι ακόμα το συνειδητοποιούν. Η τεχνολογία αυτή συνίσταται σε νανοτεχνολογία, ρομποτική και ΑΙ με άπειρες κατακλυσμικές εφαρμογές. Σε μικρό σχετικά βάθος χρόνο ό,τι επάγγελμα είναι ρουτίνα θα αντικατασταθεί. Δικηγόροι, πολλοί γιατροί όπως τους ξέραμε, φαρμακοποιοί, τεχνικοί, οδηγοί, εργάτες, πωλητές, τραπεζοϋπάλληλοι, τράπεζες, προπαγανδιστές δημοσιογράφοι και σοφιστές πολιτικοί κλπ κλπ. Λίγοι άνθρωποι κάθονται να συλλογιστούν πως όλα αυτά θα γίνουν γιατί μπορούν να γίνουν και γιατί μετά το σύστημα θα ελέγχεται καλύτερα. 
Άρα, αυτό που θα μείνει είναι η ουσία. Ποια είναι η ουσία της ζωής του ανθρώπου; Η επιβίωση; Όχι βέβαια. Η ανάπτυξη. Η δημιουργία. Η έκφραση.

Οπότε μέσα στα επόμενα, πες, 5 χρόνια ό,τι είναι περιττό για τον defacto σκοπό της ανθρωπότητας θα σβήσει. Δεν νομίζω πχ πως οι μοντέρνες κοινωνίες θα θέλουν πραγματικά να βλέπουν ανθρώπους να σκοτώνονται, να δέρνονται, να χτυπιούνται, να ασκούν βία. Θα περάσουμε σε πιο εκλεπτυσμένους τρόπους. Στα πάντα. Οι πρωτοπόροι θα το δείξουν και στους υπόλοιπους. 

Ποιοι είναι οι πρωτοπόροι;

Υπάρχουν χοντρικά τρία στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου. 
Πρώτο στάδιο, ο άνθρωπος βλέπει μόνο τον κόσμο του, δεν επικοινωνεί, δεν μαθαίνει, είναι απομονωμένος πνευματικά, ευάλωτος, εύθραυστος.
Δεύτερο στάδιο, ο άνθρωπος μαθαίνει μια γλώσσα, μαθαίνει να σκέφτεται με κοινούς όρους και βλέπει αυτά που βλέπουν και άλλοι. Αυτός ο άνθρωπος είναι οπαδός και ακολουθεί ομάδες και κινήματα. Εξ ου και ο influencer, ο follower και τα likes.
Το τρίτο στάδιο είναι ο άνθρωπος που βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι και βγαίνει κάποια στιγμή μπροστά, χωρίς να το θέλει. Γιατί αυτός ο άνθρωπος έκανε δουλειά με τον εαυτό του και βγήκε από τα κοινά καλούπια της κάθε κοινωνίας. 
Αυτοί είναι οι σοβαροί επιχειρηματίες, οι διαφωτιστές, οι πρωτοπόροι.

Όλοι αυτοί χρειάζονται χάρτες ακριβείας για το πως λειτουργεί ο άνθρωπος. Μεγάλο μέρος αυτού είναι η ακριβής λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και η σχέση του με τις πνευματικές λειτουργίες. Αφού το σώμα είναι το όχημα, ο βιοϋπολογιστής, η συσκευή λήψης και εκπομπής ενέργειας και πληροφορίας.

Αυτό που ονομάζω εγώ ΑΙ°, Anthropo-Intelligence.

Συμπέρασμα, το ουσιώδες πράγμα που θα απομείνει στον άνθρωπο να κάνει θα είναι οι σπουδές ΑΙ°. Η σπουδή δηλαδή της ανθρώπινης συνειδητότητας, της αντίληψης και της έκφρασης.

Το Αϊκίντο που μελετάμε στο εργαστήρι του Τόπου μας ευελπιστεί να πληροί τις προδιαγραφές του μέλλοντος για την παιδεία του Νέου Ανθρώπου.

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι open-source για όποιον ενδιαφέρεται να έχει κάποια διαύγεια για το Παγκόσμιο Τοπίο που αναδύεται ώστε να πάρει μέρος στις κατά Τόπους καλλιέργειες του ανθρώπινου πνεύματος που βρίσκεται σε μαρασμό αυτή τη στιγμή και αυτό είναι η πραγματική Πανδημία που διανύουμε.

Εμείς είμαστε οι φορείς της μέχρι τώρα ασυνειδησίας μας και η αυτοποιητική αυτογνωσία μας είναι η θεραπεία. Η αυτογνωσία δηλαδή που κάνει τον άνθρωπο να βλέπει παντού τι κάνει και να αναγνωρίζει τον τρόπο να είναι προσωπικά απόλυτα υπεύθυνος για κάθε του ενέργεια. Ή αμέλεια. Ή παράληψη. 

© 2010-2020 · pantopia · impressum